Akıcılık Bozuklukları Nelerdir?
Takifemi: Hızlı bozuk konuşma
Kekemelik: Konuşmanın akıcılığının tekrarlar, uzatmalar ve bloklarla kesintiye uğraması
KEKEMELİK
Ses, hece, sözcük tekrarları ve uzatmaları, duraklamalar, konuşmaya başlamada zorluk gibi belirtilerle konuşmanın akıcılığı ve ritminde meydana gelen bozukluklardır. Kekemeliğe dil ve konuşma bozuklukları ya da artikülasyon bozukluğu da eşlik edebilir. Kişinin kekemelikle ilgili farkındalığı arttıkça gizleme ve önleme çabası görülebilir. Söyleyeceği şeyi söylemekten vazgeçme, zorlandığı sözcük yerine başka sözcük seçme, dolgu sözcükler kullanma ( işte, şey gibi) ve lafı dolandırma gibi kaçınma davranışları gözlemlenebilir. Kekemelik heyecanlanınca artar. Genellikle 2-5 yaş diliminde ortaya çıkan bir konuşma bozukluğudur.
Oldukça sık karşılaşılan çocukluk çağı sorunlarından biridir. Her 100 çocuktan 4’ünü etkiler. Bu 4 çocuktan 3’ünde herhangi bir müdahaleye gerek kalmaksızın kendiliğinden ortadan kalkar. Ancak hangi çocuğun önceden düzeleceğini tahmin etmek mümkün değildir.
Birçok gelişimsel bozuklukta olduğu gibi erkeklerde kızlardan 4 kat daha fazla görülür.
Bugüne kadar yapılmış çalışmalarda kekemeliğin nedenlerine ilişkin kesin bir sonuç elde edilememiştir. Ancak son dönemlerde yapılan araştırmalarda nörofizyolojik bir sorun olduğu görüşü ağırlık kazanmaktadır. Kekeleyen ve kekelemeyen bireylerin beyin faaliyetlerinin belirgin şekilde farklı olduğu ortaya çıkmıştır. Bu kekeleyen kişilerin beyinlerinde konuşmayı düzenleyen sistemlerde bir bozukluk olduğunu göstermiştir.
Kekemelikte ailevi ve kalıtsal etkenlerin önemli rolü vardır. Kekeme bireylerin yüzde 40-60’ının ailesinde kekeleyen ya da yaşamının bir döneminde kekelemiş bir kişi vardır.
Kekemelik bazen kendiliğinden düzelebilir bazen de uygun terapilerle kontrol altına alınabilir.
Kekemelik terapisinde temel amaç kekemeliği kontrol altına alıp akıcı konuşmayı sağlamaktır.