OYUN MU? OYUNCAK MI?

Oyun çocuğun dünyayı, yaşamı, insanı, kendini anlamlandırmasında önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda birçok beceriyi de çocuklar oyunlardan öğrenir. Örneğin; sorumluluk bilinci, yaratıcılık- hayal gücünün gelişimi, ifade becerileri, iletişim becerileri, duygularını tanıması -anlamlandırması, kendini tanıması, yaşadığı çevreyi tanıması, motor becerilerinin gelişmesi, ilgi alanlarını fark etmesi gibi kazanımları oyun yolu ile öğrenirler.
Günümüz popülaritesi oyunlardan ziyade oyuncaklar üzerine kurulu. Serisini takip ettiğimiz oyuncaklar, büyüğü-küçüğü aynı oyuncaklar, özellikleri az, kullanım alanları kısıtlı, popülaritesi yüksek oldukça maliyetli oyuncaklar son zamanlarda hepimizin gündem konusu. Günümüz koşulları oyuncakları ön planda tutmaya çalışsa da çocuklar için vazgeçilmez olan her zaman oyunlardır. Bu sebeple oyunlarımızın bir parçası olan oyuncaklar için çok para harcamamıza gerek yok. Etrafımıza gördüğümüz pek çok şey; dergi, kâğıt, boncuk, su, kum, yaprak, mutfak gereçleri ve yaratıcılığımızı kullanabileceğimiz pek çok malzeme oyuncağımız olabilir. Yapılan çalışmalar çocukların hazır oyuncaklara olan dikkatinin kendi hazırladıkları oyunlara olan dikkatinden daha az olduğunu belirtmektedir. Farklı malzemeler kullanarak kurduğumuz oyunlar çocuğumuzun farklı alanlarda beceri kazanmasını desteklerken aynı zamanda aile içi iletişimini de desteklemektedir. Peki oyunlarımızı belirlerken nelere dikkat etmeliyiz, bakalım

Oyunları belirlerken;

  • Çocuklarımıza oyun için güvenli ve kontrollü ortamlar sağlamalıyız. (Oyunlar için evimizde alan belirleyebiliriz, yumuşak minderlerden, masadan, çitlerden,halılardan, çadırlardan faydalanabiliriz.)
  • Zaman zaman yönlendirici oynayarak eğitici bilgiler verebiliriz, zaman zamanda çocuğun bizi yönlendirmesine izin verebiliriz. Çocuktan oyunu, oyundaki rolleri belirlemesini isteyebiliriz.
    Çocuğun ilgisini yönlendirdiği malzemeleri ya da oyunları destekleyebiliriz. Böylelikle kendini ve ilgi alanlarını keşfetmesini sağlayabiliriz. (Örneğin daha çok davul ile oynamayı seviyorsa birlikte konser vermek için hazırlık yapabiliriz)
  • Yaratıcılığı desteklemek amacı ile öncülük edebiliriz, yol gösterebiliriz.
  • Oyunu kurmadan önce planlama yapmasını isteyebiliriz. (Şimdi ne oynayalım peki, ben ne olayım, peki şimdi bu arabayla ne yapmalıyım vb.)
  • Oyun ile ilgili fikirlerimizi, görevlerimizi, oyuncaklarınızı paylaşabiliriz.
  • Çocuklarımızın gelişim düzeylerine uygun becerilerini destekleyici oyunlar belirleyebilir, uygun materyaller kullanabiliriz. (Örneğin makas çalışması, renk, sayı çalışması gibi etkinlikleri eğlenceli hale getirebilirsiniz. Büyük çarşaflar boyayabilirsiniz, yap bozlar yapıp sergileyebilirsiniz, dışarda topladığınız taşları boyayabilirsiniz.)
  • Ekran kullanımını mutlaka dikkat edelim. Tablet veya telefonda oynanan oyunları mutlaka gelişim düzeyine uygun olmaları açısından denetleyelim. Kullanım sürelerini belirleyelim.
  • Belirlediğiniz alanlarda oyuncakları açık görünebilir kutulara koyabilir, ulaşılabilir olmasını sağlayabiliriz.
  • Ne oynayacağımızı seçerken yada nasıl oynayacağımızı belirlerken oyuncakların ve oyunların cinsiyetinin olmayacağını unutmayalım. ( kız çocuklar arabayla oynar- erkek çocuklar bebeklerle oynar unutmayalım.)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments